Kalorisi yüksek yiyecekler grubu kilo aldıran gıdalar olarak bilinir. Kilo almak için protein, amino asit ve yüksek kalorili besinler tercih edilir fakat bu gurupta yer alan; kilo aldıran yiyecekler içinden sağlıklı olanları yemek faydalıdır. Aşırı yağlı, tuzlu ve sağlıksız gıdalarla kilo alımı; bölgesel yağlanma, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara neden olabilir.
Başlangıç olarak yüksek kalorili yiyecekleri inceleyelim, sonrasında en fazla kilo aldıran besinlere bakalım;
Sağlıklı En Çok Kalorisi Yüksek Besinler;
Günlük kalori ihtiyacını maksimuma çıkartarak vücuda enerji depolamak için yüksek kalorili yiyecekler listesin başında;
Bitkisel Yağlar: Yemekleri kalorisi yüksek yapmak için bitkisel yağlar en fazla kalorilidir. Fakat bir o kadar da sağlıksız olabilir. Yemeklerde konola yağı, ayçiçek yağı, susam yağı kullanmak yerine daha sağlıklı olan zeytin yağı tüketebilirsiniz. 100 gram zeytinyağı 884,1 kaloridir.
Hayvansal Yağlar: Balık yağı veya et içinde bulunan yağlar kilo aldırır fakat yüksek kolesterol riski oluşturur.
Patates Kızartması: 100 gramda 311,9 kalori bulunuyor ve hem kalorisi çok yüksek bir yiyecek hemde kilo aldırıcı özelliği vardır.
Doymuş Yağ Oranı İçeren Yiyecekler: Özellikle hamburger, fastfood diye tabir ettiğimiz hazır yiyecekler tam bir kalori patlamasıyla en fazla kilo aldıran yiyecekler listesindedir. Bu gıdalardan alınan kilolar sağlıksız olduğu için uzmanlar önermez.
Şeker Değeri Fazla Besinler: Sağlık için tehlike arz etse de kalorisi yüksek yiyecek listesinde vermeliyiz. Mısır şurubu, şeker içeren gıdalar.
Hamur İşleri (börek, tatlı, pişi vb): Kilo aldırıcı özellikte olan bir diğer yiyecekler hamur işleri olarak adlandırılır.
En Fazla Kilo Aldıran Yiyecekler Listesi;
Sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız besin değeri yüksek fakat yağ, tuz, şeker gibi oranların düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Kilo almak isterken vücutta bölgesel yağlanma oluşabilir, sonrasında yağ yakmak hiç de kolay olmaz. En çok kilo aldıran besinler listesinin ilk sıralarını beraber inceleyelim;
Şu ana kadar her ne yaptınız ve kilo almadıysanız bunun başlıca sorunu şunlar olabilir;
- Metabolizma hızı yüksekliği (BMR, RMR): Eğer standart metabolizma hızının üzerinde bir değeriniz var ise vücudun aldığı enerjiyi daha hızlı yakarsınız ve doğal olarak kilo alımı gerçekleşmez. Bakınız şurada metabolizma hızı hesaplama sayfamız vardır.
- Kalori İhtiyacı: Kilo almak için en önemli konulardan biri, günlük kalori ihtiyacınızdan daha fazla kalori almalısınız. Bu değer minimum 400-500 kaloridir. Örneğin günde 2000 kalori alıp bunun hepsini yakıyorsanız kilo alımı durur. Günde harcadığınız kaloriyi, kalori hesaplayıcı araçları ile hesaplayınız.
- Yemek Yeme Sıklığı: Kalorisi yüksek yiyecekleri öğlen veya güneş batımına kadar yemiş olmalısınız. Sabah kahvaltıdan sonra ara öğün yapmayın, bunu yapmak metabolizma hızınızı arttırarak fazla bazal metabolizma hızınızı etkile ve kilo alımı durur.
- Sindirim Sistemi: Vücudun sindirim sistemi kilo almak için çok önemlidir. Vücudun vitamin, mineral ve çeşitli değerleri emilimi kontrol edilmelidir.
- Bağırsak Parazitleri: Askaris, kamçı kurdu, kıl kurdu, cüce tenya gibi bir çok çeşidi olan bağırsak parazitleri kilo alımını engelleyebilir.
- Hipertiroidi: Tiroit bezlerinin dengesizliği sonucu görülen bu rahatsızlık sonrasında zayıflama başlar ve bir türlü kilo alınmaz.
Et Ürünleri İncelendiğinde;
Kuzu Eti: 100 gram yağlı et içinde 294 kalori bulunur.
Sosis: 300 Kalori olmasıyla beraber
Tavuk Eti: 239 kalori
Kilo Aldıran Kuruyemiş, Meyve ve Taze Meyve Suları;
Avokado: Kilo aldırıcı meyveler arasında avokado yerini alıyor. 1 tane avokado içinde 300 kaloridir. 100 gram 160,1 kalori. Tam bir potasyum ve A vitamini deposudur.
Kuru Kayısı:
Portakal Suyu: Hem sağlık hemde kalorisi yüksek besinler listesinde olan 1 bardak portakal suyunun içince 200 gr. 90 kaloridir. 100 gramı 44,9.
Elma Suyu: 100 gramda 45,6 kalori bulunan elma suyu sağlık için bir çok faydalı bileşen içerir.
İçerisinde birçok faydalı yağ asitleri bulunan kuruyemişler hem sağlıklı atıştırmalık hemde kalorisi yüksek yiyecekler arasında;
Ceviz: 100 gram ceviz 654 kaloridir.
Çam Fıstığı: 100 gramı içinde 673 kalori değeri bulunur.
Badem: 100 gr. 575 Kcal.
Fındık: 100 gram fındık 628 kalori var.
Fıstık: 567 kalori değeri bulunur.
Kaju: 553 kalori ile kilo aldıran kuruyemişler içindedir.
[fruit_calori_calculator lbl_title=”Meyve kalorisi Hesaplama” lbl_fruit=”Meyve Seç” lbl_quantity=”Miktar Girin(Sayısal Veri)” btn_value=”Hesapla”]
Kalorisi Yüksek, Sağlıklı Kilo Aldırıcı Tatlılar;
Çikolata: 100 gram üzerinden incelediğimizde; Sütlü: 535,1 Kcal., bitter çikolata 545,6 kalori, beyaz çikolata ise 538,7 kalori değeri içerir.
Tahin: 100 gram içinde 594,9 kalori bulunur.
Sütlaç: 100 gram içinde 111, 1 Kcal. bulunur 1 porsiyon sütlaç 250 kalori denk gelebilir, değer çok olmasa da
Baklava: 1 porsiyonu 300-300 kalori olarak değişebilir.
Üzeri süslü atıştırmalıklar: Pastanede satılan üzeri çikolatalı, şekerli atıştırmalıklar, donut.
Bunların dışında yüksek kalori değerleriyle kilo aldıran yiyecekler;
- Balık yağı
- Süt ürünleri; sağlıklı kilo almak için süt, ayran, boza, yoğurt gibi besinler tüketilebilir.
- Pilav: 100 gram pilav 359,2 kaloridir.
Sağlıklı kilo almak için evde kendine sütlü tatlılar, kekler hazırlayabilirsiniz. Kilo almak istiyorum diyorsanız sağlıksız besinlerden uzak durarak başarmak en faydalı olandır.
Kilo almak ve yağ yakmak için protein ve amino asitler ilk sırada gelir. Hem yüksek kalorili yiyeceklerle kilo almanın yolları hemde vücut formunu, fit görüntünüzü kaybetmemek için besin değeri yüksek sağlıklı besinler tüketmelisiniz.
Tanju Bokkan
30 Temmuz 2018 at 12:46
Yüksek kalorili beslenen sumo güreşçileri 40 yaşa gelmeden ölüyorlar dikkat
Ömer Terzioğlu
16 Temmuz 2018 at 17:34
Yüksek kalorili kilo aldırıcı gıdaların başında koyun yoğurdu içinde kara üzüm pekmezi gelir ki bundan gündelik 2 kase yiyen çocukların etleri derilerinden patlar